Останнім часом зріс інтерес до такої групи речовин, як підсолоджувачі або замінники цукру. Виникає багато суперечок на рахунок користі чи шкоди даних речовин. Загроза для здоров’я та широке використання їх призвело до створення багатьох методів визначення підсолоджувачів в продуктах харчування. Проте вони не завжди є раціональними і доцільними для всіх речовини даної групи. Тому, актуальним є розробка, дослідження і вдосконалення нових точних та експресних методів визначення підсолоджувачів. Одним із представників підсолоджувачів є сахарин. Метою роботи було розроблення нових методів точного та експресного визначення концентрації сахарину потенціометричним методом. Основне завдання: визначити оптимальний склад сахарин-чутливих мембран.
Сахарин (імід орто-сульфобензойної кислоти, імід 2-сульфобензойної кислоти, орто-сульфобензімід) – безбарвні кристали солодкого смаку, Т.пл. 228-229 °С, 1 г розчиняється в 290 мл холодної або 25 мл гарячої води, густина 0,828 г/см3, харчова добавка Е954 [1].
Встановлено, що сахарин здатний утворювати іонний асоціат (ІА) з основним барвником кристалічним фіолетовим (КФ), який можна використати як електродоактивну речовину (ЕАР) при виготовленні мембранного сенсору для визначення сахарину.
Експериментально встановлено, що на властивості сенсора впливає природа пластифікатора, кількість ЕАР та пластифікатора. Після тривалих досліджень було встановлено оптимальний склад полівінілхлоридних (ПВХ) сахарин-чутливих мембран на основі ІА сахарину із кристалічним фіолетовим: 10 % ЕАР, 65 % трикрезилфосфату (ТКФ), 34 % ПВХ, фон – 0,1 М NaCl, розчинник – тетрагідрофуран (ТГФ). Крутизна електродної функції для даної мембрани становить 72 мВ/рС, лінійність електродної функції в межах 1∙10-1 – 1∙10-3 моль/л, нижня межа визначення становить 2,75·10-3 моль/л. Електроди працюють у досить широких межах кислотності середовища – потенціал мембран є більш стабільним в інтервалі рН 3 – 11. Отримали результати селективності розробленого сенсору по відношенню до деяких неорганічних та органічних іонів. Виявлено, що такі іони як Cl-, Br-, NO3-, SO42-, PO43-, SCN-, C6H5COO- (бензоат), C6H4OHCOO- (саліцилат) та C3H4OH(COO-)3 (цитрат) не впливають на визначення сахарину.
За допомогою розробленого сенсору було визначенно вміст сахарину в двох зразках солодких вод. Результати представлено в таблиці 1.
Таблиця 1. Концентрація сахарину в досліджуваних солодких водах
Номер зразка |
Назва продукту |
Виробник |
Знайдений вміст сахарину |
1 |
«Фрутс. Лимонад» |
ТОВ «Аквапласт» м.ДніпропетровськУкраїна |
2,29∙10-3 моль/л |
2 |
«Чудо-сад. Байкал» |
ТОВ-Підприємство «Ізумруд ЛТД» м.Кременчук Україна. |
2,14∙10-2 моль/л |
Список літератури
- Крутошинова А. Природные и синтетические сладкие вещества / А. Крутошникова, М. Угер; пер. с словац. С.С. Злотский. – М.: Мир, 1988. – 120 с.