ДО ПИТАННЯ КОМПУЛЬСИВНОГО ПЕРЕЇДАННЯ ЯК БІОХІМІЧНОЇ АДИКЦІЇ ОСОБИСТОСТІ

Вініславська Наталія
Волинський національний університет імені Лесі Українки, магістрантка кафедри загальної та клінічної психології
Мудрик Алла
Волинський національний університет імені Лесі Українки, кандидат психологічних наук, доцент

Значимість теми компульсивного переїдання викликана ​​тим, що кількість людей із зайвою вагою на нашій  планеті постійно збільшується. Ця проблема є глобальною, тому що їжа надміру доступна для більшості людей у світі. Люди з булімією або анорексією звертаються за професійною допомогою набагато частіше, ніж ті люди які страждають від компульсивного переїдання. Згідно зі статистикою ВООЗ, приблизно 30% населення нашої планети в даний час страждає від надмірної ваги або ожиріння. Вчені прогнозують, що до 2025 року до 40% чоловіків і 50% жінок будуть страждати від ожиріння. Оскільки  компульсивне переїдання часто призводить до збільшення ваги, цілком імовірно, що деякі з цих людей також страждають від цього розладу.

Розлад харчової поведінки є новим діагнозом у 5-му виданні  Діагностичного та статистичного посібника з  психічних розладів (DSM-5) та 11-му виданні Міжнародної класифікації хвороб (МКБ-11). Поширеність компульсивного переїдання набагато вища, ніж нервова анорексія, нервова булімія та інші розлади харчової поведінки. Комульсивне переїдання характеризується повторним переїданням без компенсаторної поведінки, як-от блювота або надмірні фізичні вправи для запобігання збільшенню ваги. Симптоми переїдання включають втрату контролю, тривогу, депресію або почуття провини. Переїдання супроводжується значними психологічними та емоційними розладами, які руйнують спроможність до саморегуляції. Кілька факторів можуть одночасно впливати на харчову поведінку і стимулювати споживання їжі, що перевищує необхідну кількість. Для багатьох людей споживання їжі є способом впоратися з негативними емоціями. Переїдання можна вважати неадаптивним способом боротьби з негативними емоціями.

Феномен компульсивного переїдання досліджувався як вітчизняними, так і зарубіжними дослідниками (Асанова А., Хаустова О,. Чабан О. (2021), Escrivá- Martínez, T., Galiana, L., Rodríguez-Arias, M., & Baños, R. M. (2019), Kenny, T. E., Singleton, C., & Carter, J. C. (2019) та інші). Однак, феномен є недостатньо вивченим та потребує проведення додаткових досліджень.

Компульсивне переїдання – являється проявом адиктивної поведінки. Адиктивна поведінка — вид девіантної (що відхиляється) поведінки, при якій прагнення до відхилення від реальності супроводжується вживанням різноманітних хімічних речовин або постійною фіксацією уваги на певних видах діяльності з метою досягнення певних емоцій, викликаних штучними змінами.

Харчова залежність виникає, коли їжа не використовується  як засіб втамування голоду, починає домінувати елемент задоволення від прийому їжі, а сам процес прийому їжі стає способом відволіктися від чогось. Це, з одного боку, дозволяє уникнути неприємностей, а з іншого підкреслює приємний смак.

Аналіз цього явища підводить нас до іншого моменту. Якщо немає чим  заповнити душевну порожнечу, щоб провести дозвілля або зняти внутрішній дискомфорт, швидко включається хімічний механізм голоду. Якщо ви не їсте, навіть якщо ви не голодні, ваш організм виробляє речовини, які стимулюють ваш апетит. У результаті кількість їжі, яку ви споживаєте, збільшується, частота  прийомів їжі збільшується, і ви набираєте вагу. Це питання особливо актуальне в країнах з високим рівнем життя та високим рівнем стресу в суспільстві. Існують також, власне, ситуації харчового перенасичення, пов'язані з розвитком харчової залежності в  професіях (бари, ресторани, їдальні).

Харчові залежності, викликані переїданням і голодуванням, займають проміжний стан між хімічними і нехімічними залежностями, оскільки в розвитку цих залежностей задіяні поведінкові та біохімічні механізми. Переїдання і голод відносяться до групи помірних залежностей. Харчова залежність виникає, коли їжа споживається у формі речовини, що викликає залежність, що змушує людину відриватися від реальності, яка її не влаштовує. У моменти роздратування, невдоволення, невдач або нудьги виникає бажання «з'їсти» щось приємне, і для цього використовується процес прийому їжі. А це часто можливо завдяки прихильності до приємних смаків під час  їжі та підсвідомому витісненню причин психологічно неприємного значення. Такий відхід від реальності може виявитися дуже ефективним засобом контролю над настроєм і може призвести до швидкого розвитку залежності.

Компульсивне переїдання вказує на наявність певних проблем у житті.

Так,  найчастіше це відбувається з наступних причин:

  • Постійна депресія і страх самотності.
  • Психологічний тиск з боку інших.
  • Постійна критика поведінки молодих людей з боку батьків.
  • Низька самооцінка.
  • Невдоволення життям.
  • Неможливість вирішити життєві проблеми.

У звіті багаторічного дослідницького проекту медсестер виявлено, що у жінок, які зазнали жорстокого поводження в дитинстві, вдвічі частіше розвиваються розлади харчової поведінки. У багатьох ситуаціях нав’язливе переїдання є наслідком звички сидіти  перед комп”ютером з бургером або з’їдати ввечері кілька порцій морозива чи шоколадних цукерок. Однак найчастіше це все-таки наслідок серйозних емоційних проблем. Так, медичні дані показують, що компульсивне переїдання найчастіше починається з суворих дієтичних обмежень і є частиною циклу трьох «П» «поїсти, покаятися, повторити». Чим жорсткіша дієта, тим вищий ризик зривів від «заборонених» продуктів. І саме ці зриви вважаються епізодами компульсивного переїдання (коли на вечерю випиваєш склянку води, а опівночі з'їдаєш велeтенський хот-дог або цілий торт). Цей ланцюжок трьох «П» дуже важко розірвати, тому що ми звикаємо до нього і приймаємо це.

Останнім часом дослідження розладів харчової поведінки стають все більш популярними. Це пояснюється тим, що кількість таких захворювань значно зросла (і продовжує збільшуватися). Вчені звертають особливу увагу на «продукти, що викликають звикання», які змушують нас купувати їх знову і знову. Іншими словами, було доведено, що споживання чогось смачненького виробляє дофамін у центрах задоволення  мозку (що викликає таку ж наркотичну залежність, як алкоголь і сигарети). Дослідники сходяться на думці, що  продукти з високим вмістом жиру, цукру та солі можна класифікувати як продукти, що викликають залежність.

Перспективи подальших досліджень вбачаємо у створенні комплексної діагностично-корекційної програми вивчення, профілактики та усунення компульсивного переїдання як залежності особистості.

 

Джерела та література:

  1. Психологія залежної поведінки: навчальний посібник/ Алла Богданівна Мудрик.-Луцьк : ФОП Мажула Ю. М.,2022.- 236 с.
  2. девіантної поведінки: навчально-методичний посібник/Кошонова І.В., Кресан О. Д.- Ніжин:Видавництво НДУ ім. М. Гоголя,2021.-226 с.
  3. Психологія адиктивної поведінки: Методичні рекомендації до курсу «Психологія адиктивної поведінки»/ Пушкар В. А.-Чернігів:Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, 2010.-84 с.
Коментарі до статті:
Анна Кульчицька [15.05.2024 09:47]
Надзвичайно актуальна тема! Нажаль, умови сьогодення підсилюють стресогенні чинники, часто неможливість задоволення деяких базових потреб, особливо потреби в беспеці, здоров'ї, тощо. Тому,насправді, необхідно звертати увагу на те, чим ми "компенсуємо" свої незадоволені потреби. Завдання психологів піднімати ці питання , а також впроваджувати механізми мінімізації даної проблеми.
© inforum.in.ua, 2014 - 2024
+38 (068) 322 72 67
+38 (093) 391 11 36
inforum.in.ua@ukr.net